20 Dec 2012
20 December 2012

Paradigmele iernilor

Motto: Câteodată soarta noastră se aseamănă cu un pom fructifer. Cine ştie sigur că acest copac va înverzi şi va înflori după trecerea iernii, dar sperăm din toată inima… simţim acest lucru (Goethe)
L-am citat pe Goethe pentru că filosofia lui poetică se aseamănă foarte mult de vremurile pe care le trăim. Starea lumii, a Europei şi a României s-au schimbat. Şi s-au schimbat în RĂU! Anul trecut iarna a distrus în cea mai mare parte recolta de rapiţă, parţial şi pe cea de orz, iar vara care a urmat a fost uscată şi foarte călduroasă, reducând cu 30% producţia faţă de un an normal. Toamna a fost una climatic anormală (secetoasă), în cea mai mare parte a ţării rapiţa, dar şi cerealele de toamnă au intrat nepregătite în iarnă – frunzele lor, spre deosebire de frunzele pomilor goethe-eni căzute şi intrate în circuitul naturii –, au rămas turgescente, riscând să fie distruse de gerurile uscate care ar fi putut să fie.
Se întâmplă însă, câteodată, ca exact atunci când trebuie să vină salvarea… ea chiar vine şi a venit. Ninsorile din perioada 11-13 decembrie şi mai ales cele din 12 decembrie au aşezat deasupra plantelor un strat „cald” de zăpadă, aducând lucrurile în zona lor firească.
Mai multe detalii