Tehnologii moderne pentru soiuri de grâu Premium
INTRODUCERE
1. Introducere
– Fotosinteza
– Formarea materialelor organice
2. Sistemul de cultură al plantelor
– Povestea tânărului fermier
3. Alegerea culturilor în funcţie de factorii naturali
3.1. Criteriul biodiversităţii sau diversităţii
3.2. Asolamentele
4. Derularea verigilor tehnologice
4.1. Sisteme de lucrare a solului
4.1.1. Clasic
4.1.2. Conservativ
4.1.3. No tillage
4.2. Alegerea soiurilor de grâu şi a seminţei
4.2.1. Condiţii – calitate
4.2.2. Tratarea seminţelor
4.2.3. Cantitatea de sămânţă necesară şi semănatul
4.3. Nutriţia culturii de grâu şi aplicarea îngrăşămintelor
4.3.1. Necesarul de substanţe nutritive al grâului
4.3.2. Managementul aplicării azotului
4.3.3. Când se aplică îngrăşămintele cu azot?
4.3.4. Metode de corecţie
4.3.5. Aplicarea îngrăşămintelor cu fosfor şi potasiu
4.4. Întreţinerea culturilor
4.4.1. Combaterea buruienilor
– Studiu de caz: Avena fatua
4.4.2. Probleme de control a bolilor
– Studiu de caz: Mălura la grâu şi secară
4.4.3. Combaterea dăunătorilor
Descriere
Mihai Berca
Editura Ceres, Bucureşti, 2014
O pâine bună şi un pahar cu lapte hrănesc mult mai bine familia decât un kilogram de carne, indiferent de specie. Pâinea este cu adevărat bună atunci când este făcută din făină integrală, este densă, bine coaptă, frumos mirositoare, a „pâine” în amestec de dextrină, oferită de coaja groasă, crocantă şi gustoasă ca o prăjitură.
Pâinea despre care vă vorbim aici este făcută doar din făină, apă, sare (după gust) şi drojdie. Nici pomeneală de „E”-uri sau alte ingrediente păgubitoare pentru sănătate, cunoscute şi sub denumirea de „premixuri”, întocmai ca în nutriţia animală.
Procesul de fabricare al pâinii utilizează „maiaua” ca material intermediar, după reţete bine cunoscute numai de brutarii foarte pricepuţi. Făina din care se face această pâine nu este una oarecare, ci una specială, provenită din grânele Premium, cunoscute în Germania şi sub denumirea de grâne tip „E”. „E”-ul acesta vine de la elită, adică cel mai bun grâu.
Făina provenită din grâne Premium conţine cel puţin 15% proteină, dar poate ajunge, în funcţie de nutriţie, şi la 18%. Are, de regulă, peste 30% gluten umed, dar poate ajunge şi la peste 40%. Despre o asemenea făină vorbim, pe care toţi preoţii şi-o doresc în altar alături de paharul cu vin şi toţi oamenii sănătoşi la minte şi trup şi-o doresc pe masa familiei lor. Pâinea aceasta unică conţine 11-12% proteină, adică tot atâta cât are şi o friptură de purceluş, conţine glucide uşor digerabile, o serie întreagă de vitamine, enzime, elemente minerale, toate aducându-şi contribuţia la armonia dezvoltării minţii şi trupului omenesc.
Grânele Premium, în procesul lor de cultivare, necesită un respect deosebit în toate verigile tehnologice pe care le parcurg. Acest respect ni se întoarce prin producţii mari şi de calitate, care pot fi vândute pe piaţă la preţuri cu până la 20-30 EURO/tonă mai ridicate.
Despre tehnologiile de care au ele nevoie vă vorbim în această carte. Şi, luaţi aminte, lucrurile bune sunt rare şi sunt făcute doar de oameni pricepuţi.
Ultimele stiri
- 12 Oct 2020ÎMI PUN DOAR ÎNTREBĂRI…!
- 18 Jun 2020REGULA DE AUR A VIEȚII – FILOZOFIE ȘI PRACTICĂ
- 21 Apr 2020TRĂIM ÎN INCERTITUDINE ȘI AGRESIUNE
- 14 Apr 2020CÂT DE NECESARĂ ESTE IZOLAREA?!
- 03 Apr 2020DIVERSE PĂRERI DESPRE ACTUALA PANDEMIE