16 Sep 2013
16 September 2013

Câinele, prietenul omului

Moto: “Dacă printre oameni nu-ţi găseşti un prieten, apelează la specia canină” (Autorul)

Din vremuri extrem de străvechi omul şi câinele s-au întovărăşit în a-şi ţine companie unul altuia şi a se ajuta unul pe altul, adeseori într-o prietenie devenită legendară.
Câinele este rudă cu lupul, iar cel care i-a dat numele latin îl consideră deja un membru al familiei, de aici şi denumirea de Canis lupus familiaris. Este foarte posibil, conform autorului Wikipedia în limba română, ca acest animal, descendent din lupul cenuşiu, să fie primul animal domesticit, precum şi cel mai folosit pentru muncă, vânătoare şi companie din istoria omenirii.
Meseria actuală cea mai frecventă pe care câinii o practică este aceea de pază. Ei păzesc proprietatea stăpânului lor cu o loialitate ieşită din comun, şi nu o dată istoria a consemnat date şi fapte prin care câinii şi-au dat viaţa pentru stăpânii lor.
Este cunoscută de acum povestea câinelui Capitan, aparţinând lui Miguel Guzman (Argentina), care timp de 6 ani (2001-2007) nu a părăsit mormântul stăpânului său decât pentru a mânca şi a bea apă. A murit culcat pe mormânt, după 6 luni de iubire postumă. Oare ce om ar fi făcut aşa ceva pentru prietenul său sau ce iubită pentru iubitul său?
Mai multe detalii