Bine aţi venit!

Dragi cititori şi vizitatori ai acestui site,

În primul rând vă salut cu cel mai mare respect pe toţi, fie că sunteţi fani ai agriculturii, fie că nu. Eu sunt agricultor, iubesc agricultura, iubesc agricultorii, iubesc plantele şi animalele, îmi plac în mod deosebit florile. Iubesc florile, fie că sunt în pomi: cais, prun, corcoduş, piersic, măr, etc., fie că sunt în păşunile din dealurile şi munţii noştri, sau în ghivecele care atârnă la ferestre sau pe zidurile gospodarilor, mai ales la cei din nordul ţării, acolo unde florile nu se usucă niciodată.

De ce am alcătuit acest site? Pentru că sunt la o vârstă când cred că am acumulat suficientă experienţă, din cercetare, din activităţile de consultanţă internaţională, din numeroasele, foarte numeroasele dezbateri la care am participat în ţară şi în străinătate, din activitatea pedagogică dar şi din cea de manager. O să vă întrebaţi cum de am făcut atâtea lucruri deodată? Şi încă altele despre care nu s-a vorbit încă. Ei da, m-am ghidat după unul din principiile de bază ale bunului simţ care spune astfel: „Lumea este a celor care se scoală de dimineaţă”. Asta am făcut şi eu, m-am sculat de dimineaţă, m-am apucat de lucru, având în fiecare zi o bună planificare a ceea ce doream să fac. Am avut grijă să nu-mi obosesc creierul cu lucruri inutile şi m-am ostenit să-mi pun la lucru neuronii pentru obiective selectate şi de folos, pentru mine, pentru studenţii mei, pentru masteranzii şi doctoranzii mei, dar şi pentru prietenii mei, agricultorii, lucrătorii din Protecţia Plantelor sau cei din păstrarea şi conservarea resurselor naturale şi a mediului înconjurător.

Am foarte mulţi prieteni în ţară şi în străinătate care m-au sprijinit şi încurajat în diferitele domenii de activitate, iar eu, la rândul meu, n-am pregetat să le dau sfatul meu şi să le pun la dispoziţie cunoştinţele mele acelora dintre ei care mi le-au cerut.

De-a lungul timpului vă voi spune multe poveşti reale despre viaţa agricultorilor, a plantelor, a animalelor, a ecosistemelor, etc. Vă voi pune la dispoziţie cărţile mele, lucrările ştiinţifice şi articolele publicate în presa de specialitate şi o mulţime de fotografii foarte frumoase. Vă voi împărtăşi din experienţa mea nescrisă încă, dar în egală măsură voi fi dornic să învăţ din experienţa sau chiar din necazurile dumneavoastră. Şi, Dumnezeu ştie, poate pe unele le vom putea rezolva împreună!

Prof.univ.dr.ing. MIHAI BERCA